top of page

Magische Kerstfoto maken


Een sfeervolle sprookjesachtige magische kerstfoto maken. Ik had alleen maar een idee nodig, en de rest had ik allemaal al in huis. Het enige is, dat het wel handig is om een camera met een lichtsterke lens te hebben (f 1.8 bijvoorbeeld). Ik leg hier uit hoe ik het heb gedaan:Een paar jaar geleden had ik de kerstboom staan en mijn dochter Evy (3 toen) ging er voor zitten. Ik had een oud sprookjesboek, wat ik fijn bij de magische sfeer vind passen. De ruimte was erg donker, en de boom was verlicht met kerstlampjes. Er moet natuurlijk wat licht op het gezicht schijnen, anders zie je alleen een donkere figuur voor de kerstboom zitten. Flitsen, heb ik mee geprobeerd maar haalde op alle uitgeteste manieren de sfeer van de verlichting er net een beetje te veel uit. Dus ik moest licht in het oude sprookjesboek plakken. Ik heb zelf een canon 6d en 50mm 1.4 gebruikt.

  • Heb een camera met een lichtsterke lens, en een iso die wat hoger kan (1600 bijv) zonder dat er ruis ontstaat. Ken je het effect van iso niet, dan zorg dat je een lichtsterke lens hebt (f.1.4 of f1.8) zoals bijvoorbeeld de plastic fantastic 50mm f1.8 en het diafragma zet je open dus op f.1.8 in dat geval.

  • De omgeving is binnen. Het is nogal donker en sfeervol verlicht, bijvoorbeeld met wat kerstverlichting in de kerstboom.

  • Er moet licht op het gezicht komen. Dus ik plakte met plakband 'fairylights' in het boek. Deze heb ik voor slechts €1, bij de praxis gekocht in het kerstmarkt gedeelte. Ze liggen vast ook wel bij de action e.d..

  • Sluitertijd niet trager dan 1/60 om bewegingsonscherpte te voorkomen, iso zonodig hoger zetten (1600 of 3200)

  • handmatig focuspunt gebruiken. Focus op de ogen van één van de kinderen. Omdat het scherptegebied smal is, zet je ze op één denkbeeldige lijn naast elkaar.

  • In Adobe lightroom bewerk ik de schaduwen, hooglichten en kleuren na. Iets minder contrast of textuur geeft het iets zachts en dromerigs.

  • de glitters zijn een leuke toevoeging, maar hoef niet perse. Ik heb deze ergens op Etsy gekocht 'overlay png' 'booklight' e.d., zijn zoektermen die je bij dit soort digitale bestanden brengt, die je in photoshop op je foto kan leggen en in kan poetsen. (zoek in youtube op overlay photoshop png om te zien hoe)

  • de onderste twee foto's (die hieronder dus) zijn in mijn studio gemaakt met een achtergrond maar je kan het gewoon zoals hierboven voor je eigen kerstboom doen!

  • Nog leuker is als je de foto afdrukt. Kerstkaarten of in een lijstje! Leuke herinnering


Het sprookjesboek van Oma.... Vintage :)


Deze achtergrond is een doek maar zou ook digitaal in geplakt kunnen worden. Extra sprookjesachtig effect!251 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Henry Andrews
Henry Andrews
Aug 22, 2021

Good readinng this post

Like
bottom of page